Cím: 1139 Budapest, Váci út 91. Fax: (+36) 1 468-2917
Tel.: (+36) 1 273-2090, (+36) 1 273-2091 E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ha építésről, felújításról vagy ingatlanüzemeltetésről van szó, hazánkban is évről évre nagyobb hangsúlyt kap az energiatudatosság és a környezetvédelem, amelyet a jogszabályok folyamatos szigorítása is jól tükröz. Hamarosan elkészül az uniós irányelvekhez igazodó egységes Nemzeti Épületenergetikai Stratégia végleges változata. A 2013-ban már kihirdetett 1246/2013. kormányhatározat pedig az épületenergetikai követelmények jelentős szigorítását tűzi ki két lépcsőben, középületek esetén már 2015-től.

A jogi szabályozás azonban nem minden. Egyre többen és többen ismerik fel a tényt, hogy a jól megtervezett energiahatékonysági beruházások belátható időn belül megtérülő, majd jelentős hasznot hozó befektetésnek számítanak, legyen szó új épületekről vagy régi épületek felújításáról – akár a jogszabályi előírások „túlteljesítésével” is.
Mindezt az Energiaklub – az Európai Bizottságnak benyújtandó nemzeti jelentéshez készített – költségoptimalizálási számításai is alátámasztják. A tavaly közzétett kutatási eredmények szerint – a beruházási költségeket, a működési költségeket és az energiaárak várható változását is figyelembe véve – a hazánkban megtalálható minden főbb épülettípus esetében az épület használói számára hosszú távon olcsóbb megoldást jelent az előírtnál szigorúbb követelmények alkalmazása.
Közös tehát az érdek: az energia- és környezettudatos beruházások mind a beruházók, mind a közreműködő vállalkozások, mind az ország gazdasága számára egyértelmű nyereséget jelentenek. De nincs egységes séma: a lehető legrövidebb megtérülési idő kulcsa az átgondolt tervezés és a pontos kalkuláció.

Legújabb magazinunkat azzal a céllal indítjuk útjára, hogy az energiahatékonysági beruházásokban érintett szereplők – a tervezést, a kivitelezést, a beszerzést végzők, az energetikai tanúsítók, illetve a beruházók – a valós hazai feltételekre szabott és kézzelfogható segítséget kapjanak a különböző épületeket érintő energetikai beruházások előkészítéséhez és megvalósításához.

Magazinunk állandó rovatai a következők:


 • Épülettervezés
  Épületenergetikai követelményértékek. Energia- és környezettudatos épülettípusok. A tervezéshez használt szabványok. Alternatív erőforrások tervezése. A napenergia, szélenergia, vízenergia, geotermikus energia, bioenergia felhasználási lehetőségei. Konkrét hazai projektek ismertetése.
 • D-től A-ig – Energetikai felújítás
  Költségoptimalizált energetikai felújítási projektek. Elavult épületgépészeti rendszerekkel, korszerűtlen hőszigeteléssel rendelkező épületek felújításának lehetőségei különböző korú, állapotú és szerkezetű társasházak, családi házak, lakások, irodaépületek, ipari épületek esetén. Befektetés, eredmények és megtérülési idő. Modellszámítások, gyakorlati példák. Képes beszámolók megvalósult projektekről pénzügyi elemzéssel.
 • Jogszabályfigyelő
  A folyamatosan szigorodó hazai és nemzetközi jogszabályok, szabványok értelmezése, elemzése. Gyakorlati segítség a jogszabályokból adódó energetikai és környezetvédelmi kötelezettségek teljesítéséhez. A várható jogszabályváltozások előzetes ismertetése. Vitaindító írások az épületenergetikai és környezetvédelmi előírások kapcsán.
 • Korszerű építőanyagok
  Energiahatékony, korszerű, környezetbarát építőanyagok. Új terméktípusok, technológiák, összehasonlító elemzések. Zöld beszerzések.
 • Hőszigetelés
  Optimális hőszigetelés tervezése felújítások és új épületek esetén. Hőszigetelés-típusok, komplett hőszigetelő rendszerek. Előnyök és hátrányok, az alkalmazás korlátai az egyes szigeteléstípusoknál. Költséghatékonysági elemzések.
 • Energiatudatos épületgépészet
  Korszerű, megvalósítható épületgépészeti rendszerek a gyakorlatban. Energiahatékony fűtési rendszerek, a használati melegvíz előállításának költséghatékony megoldásai, hővisszanyerős szellőzőrendszerek. Gyakorlati tanácsok az egyes technológiák közötti választáshoz. Passzívházak, aktívházak épületgépészete.
 • Energiahatékony üzemeltetés
  Hogyan maximalizálható egy energiatudatosan kialakított épület, épületrész, lakás vagy épületgépészeti rendszer energiahatékonysága? Minden, amit a kialakított rendszerek hatékony használatáról tudni érdemes.
 • Pénzügyi tervezés
  Energiahatékonysági beruházások költségtervezése felújítások és új épületek esetén. Az egyes technológiák költségei és megtérülési ideje. Az optimális, leginkább költséghatékony megoldások kiválasztása. Pályázati és hitellehetőségek.
 • Zöldkártya
  Kérdések, problémák a minél jobb energetikai besorolás megszerzéséről. Tudnivalók, hasznos tippek az energetikai tanúsításról, energetikai auditról szakembereknek és ingatlanüzemeltetőknek. Energetikai számítások a gyakorlatban.
 • Kérdezze a szakértőt
  Szakértőink válaszai olvasóink szakmai kérdéseire az energetikai felújítások, tervezés és üzemeltetés kapcsán. Segítség és eligazítás hatósági ügyek hatékony intézéséhez.
Legyen előfizetőnk!